Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществена поръчка за изготвяне на технически проекти за трайно укрепване на 30 участъка от

...
Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) стартира обществена поръчка за изготвяне на технически проекти за трайно укрепване на 30 участъка от
Коментари Харесай

АПИ стартира обществена поръчка за трайно укрепване на 30 участъка, засегнати от геодинамични процеси

Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ)  стартира  социална   поръчка  за правене на  механически   проекти  за  трайно подсилване на 30 участъка  от републиканската пътна мрежа, наранени от срутища, свлачища и други геодинамични процеси, оповестиха от пресцентъра на организацията.  Отсечките са в 12 области  -  Смолян Пловдив Хасково Кърджали, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил, Благоевград, София и Враца. 

С готовите планове АПИ ще кандидатства за финансиране по  Програма „ Околна среда “ 2021-2027 г . В секторите са компрометирани подпорни стени, защитни мрежи и са нарушени диги на откосите от свлачищни и срутищни процеси. На някои места е наранено пътното платно и са нарушени ограничаващите системи.

Поръчката е с обща планирана стойност  1 092 950 лева без Данък добавена стойност.  Кандидатите могат да подават офертите си до 20 март т. година

Предвидено е проектирането на укрепителни действия на девет сектора от пътищата  Пампорово - Смолян - Стойките, Пловдив – Бойково, Тополовград – Харманли, Конуш - Черноочене – Комунига и Джурово – Панагюрище – Барутин.  Третокласният път  Пампорово - Стойките  е най-кратката връзка от регионалния център Смолян до курорта „ Пампорово “. В правите от път  Пловдив – Бойково,  предвидени за планиране, след значителни дъждове са се задействали срутищни процеси и постоянно върху пътното платно пада огромно количество скална маса. На второкласно трасе при разклона за Даскалово и Лясково придвижването се реализира единствено в една лента, заради проваляне на 200-метров сектор от платното. 

Необходимо е и укрепването на сектори от третокласния път  Твърдица – Елена  на територията на областите Сливен и Велико Търново. Пътят минава през Твърдишки проход и е съществена връзка на общините Елена и Твърдица. 

Предвидена е опция и за планиране на трайно подсилване на пътното платно на осем сектора в областите Перник, Кюстендил и Благоевград. В понеделник свлачище затвори за няколко часа пътя  Благоевград  – местността  Бодрост

Участъците, които се нуждаят от подсилване, са в региона на  Якоруда , където минава и теснолинейката на БДЖ, което затруднява почистването на републиканския път при свличането на скални маси. Движението в двете прави от третокласния път  Вулкан – Пенкьовци , планувани за планиране и подсилване, се реализира единствено в едната лента заради проваляне на платното и нарушено отводняване на пътя. 

Включено е и правенето на механически план за трайното подсилване на четири сектора в областите София и Враца. Отсечките са на пътя  Бистрица - Железница - Алино  и пътя  Зверино  –  Елисейна  през Искърското дефиле. По пътя Зверино – Елисейна минава натоварен трафик и правата се употребява за обходен маршрут при прекъсване на придвижването по пътя  Мездра  Ботевград . Участъкът, който се нуждае от подсилване, е в региона на Елисейна. При значителни превалявания в правата се свличат скални маси върху платното.

Третокласният път Бистрица - Железница – Алино е съществена връзка на обитаемоте места Поповяне, Ковачевци, Алино и вилна зона „ Ярема “ със столицата. 

В началото на февруари Министерският съвет реши да отпусне малко над 776 милиона лева за поддръжка и за градеж на пътища. За зимното поддържане на пътищата са отделени съвсем 158 млн. лв..  
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР